Klantverhaal van Joke Lanting

“MS wordt vaak vergeten”

In de zomer van 2013 kreeg ik uitval in mijn rechterarm. Ik kon mijn arm niet meer volledig gebruiken, ik kon niet meer schakelen in de auto, met afwassen liet ik de kopjes vallen. Het duurde tot maart 2014 voordat de diagnose MS gesteld werd. Ik showworstelde ieder weekend dus ik dacht dat het een blessure was, toen dacht men carpaal tunnel syndroom, maar uiteindelijk bleek het dus MS te zijn. Je leven staat dan op zijn kop. Ik sportte 5 dagen per week, worstelde in het weekend en dacht dat ik een gezond lichaam had...

oor de diagnose raakte ik het vertrouwen in mijn lichaam kwijt. Ik moest natuurlijk stoppen met mijn grote hobby showworstelen en verloor sommige vriendschappen die ik in de worstelwereld had. Daarna werd mijn tijdelijke contract als maatschappelijk werkster niet verlengd. Er was geen plaats voor iemand met MS. Je voelt je enorm afgewezen, het was klap op klap. Ik ben toen natuurlijk fysiek en emotioneel flink onderuit gegaan.

Achteraf kan ik wel zien dat ik in de jaren voor de diagnose al veel moe was, een acht-urige werkdag was eigenlijk al langer te veel. Dus de aanloop naar de diagnose was er al. Ik ben toen omgeschoold naar fitness instructeur en kwam door een vacature in contact met fit20. Ik had weleens van fit20 gehoord en was, zoals iedereen natuurlijk, sceptisch.

Bij de eerste training was ik om! Het gaf een heel goed gevoel, ik kàn dit dus! John Nijenhuis van fit20 Assen had vertrouwen in mij. Dus ik kon bij fit20 als personal trainer aan de slag. Ik heb de opleiding bij de fit20 Academy gedaan en mijn certificaat zilver gehaald.

Op mijzelf heeft de fit20 een hele positieve impact. Door MS is mijn energieniveau laag, in ieder geval niet hoog genoeg om te doen wat ik zou willen. Dat is door de fit20 training heel erg verbeterd. Daarnaast heeft fit20 mij enorm geholpen met mijn spierkracht. De kracht in mijn rechter ‘schub*’ arm is sterk toegenomen maar ik merk in mijn hele lichaam dat ik meer algemene kracht heb. Ik had nooit gedacht dat fit20 mij zo zou helpen, zowel met mijn lichaam als met een baan!

Vanuit de revalidatie kreeg ik destijds het advies om maar niet te sporten. Natuurlijk had dat wel betrekking op het showworstelen, maar zo’n advies kan onbedoeld geen goed signaal afgeven. Als er sprake is van een heftige schub dan kan je natuurlijk gewoonweg niet trainen. Maar daarna kan dat wel, mits op een veilige en bewuste manier.

Inmiddels kickbox ik weer, daarbij krijgt mijn lichaam wel klappen maar die kan dat goed hebben. Door fit20 is mijn hele gestel sterker. Het zou in MS revalidatie trajecten zo goed zijn als de fit20 training na herstel als optie werd aangereikt. Juist om je lichaamsvertrouwen terug te krijgen, en het emotionele proces dat daarbij hoort goed door te komen. Het is zo belangrijk om te ervaren dat je het wèl kan! Bij fit20 worden op zo’n bewuste en veilige manier de grenzen opgezocht dat het heel verantwoord is en dus zo goed bij MS past. En daarna natuurlijk blijven doen!

Ik was wel ontroerd toen ik over de Changed by Charity voor MS hoorde. Ik vind het fantastisch dat juist MS gekozen is voor deze actie. MS is onbegrepen en wordt vaak vergeten. Het is een lastige ziekte waar nog zoveel onbekend over is. Ik had allerlei vragen die mijn arts niet kon beantwoorden. Ze weten het gewoon niet. De oorzaak van MS is nog steeds onbekend. Dus ik hoop dat er veel geld voor MS Research wordt ingezameld.

Ik hoop ook echt dat de actie meer mensen met MS bewust maakt van het feit dat fit20 er is en goede resultaten oplevert. Wie weet wat er uit voort komt. Ik zie in mijn wilde fantasie al een fit20 MS team opstarten, die samenwerkt met revalidatiecentra!

Joke Lanting (33 jaar) personal trainer bij fit20 Assen

* Een schub of relapse is een acute verslechtering van MS klachten.

Help mee en #sluitaanvoorMS!